Arkisto

Kuvituskuva: Nainen halaa vanhempaa naista ulkona.

Muisti-lehti

Arkisto

Maistiaiset uusimmasta Muisti-lehdestä sekä lehden tarkemmat tiedot löytyvät täältä. Uusimmat artikkelit voit myös kuunnella.

4/21

Pääkirjoitus: Aluevaalit ovat hyvinvointivaalit -vaikuta äänestämällä!

Äänestäminen aluevaaleissa kannattaa

Tammikuun aluevaaleissa valitaan päättäjät hyvinvointialueille, jotka vastaavat jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. On tärkeää valita alueille muistiystävälliset päättäjät.

Vammaispalvelut kuuluisivat muistisairaille ihmisille

Merja Mäkisalo-Ropponen on nostanut muistisairaiden ihmisten oikeuksia esiin jo kymmenen vuoden ajan Muistiliiton puheenjohtajana ja kansanedustajana. Monessa asiassa on menty eteenpäin, mutta ratkottavaa riittää yhä.

"Pappa on esimerkki siitä, että muistisairautta ei tarvitse hävetä"

Lotan ja papan koronalaulut ovat ilahduttaneet suomalaisia koronapandemian aikana. Laulujen lisäksi Lotta ja Jorma Saahko ovat kertoneet elämästään avoimesti sosiaalisessa mediassa. Kun Jormalla todettiin muistisairaus, ei sitä haluttu salata.

3/21

Pääkirjoitus: Muistiaktiivin tervehdys

Saamme sen mitä annamme: Läsnäolo hoivakodeissa

Taina Semi on valmentanut hoitajia kohtaamaan muistisairaita ihmisiä kymmenen vuotta. Hänestä tärkeintä hoivatyössä on kysyä, miten ihminen tahtoisi itseänsä hoivattavan. 

Ystävyys kantaa

Yhdessä eletyt hetket ja monenkirjavat muistot hitsaavat ystävät yhteen. Vuosikymmeniä jatkunut ihmissuhde ei pääty ystävän sairastumiseen. Tervehdyskäynti muistisairaan ystävän luona on arvaamattoman tärkeää.

Vertaisen auttaminen tuo hyvän mielen

Kajaanilainen Mirja Väyrynen toimi Muistiliiton Vertaislinjan päivystäjänä kymmenen vuotta ja auttoi monia omaishoitajia arjen haasteissa.

Mukana etäyhteyksin

Muistisairausdiagnoosin saanut Simo lähti heti mukaan paikallisen muistiyhdistyksen vertaisryhmään. Koronatilanteen vuoksi ryhmä on kokoontunut verkossa.

2/21

Pääkirjoitus: Yhden pojan nimi 

Äänikirjat avaavat uuden maailman lukemiseen

Äänikirjojen kautta kirjat ovat myös kaikkien heidän saatavilla, joilla on näkemisen vaikeuksia ja haasteita lukemisessa. Mikkeliläiselle Marketta Evolalle äänikirjat mahdollistivat paluun hänelle tärkeän harrastuksen pariin. 

Idea ammattilaisten tukemisesta pandemian keskellä palkittiin

FinnHELP-keskustelupalvelu tarjoaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille keskusteluapua ja tukea jaksamiseen pandemian keskellä. Palvelua kehittämässä olleelle sairaanhoitaja Inka Häkkiselle myönnettiin Suomen Queen Silvia Nursing Award -stipendi joulukuussa.

Äidin sairaus antoi tyttärelle paljon

Entäpä, jos omaisen muistisairaus ei olekaan traagista? Entä jos se onkin kaunista? kysyy näyttelijä, käsikirjoittaja Inka Kallén. Hänen äitinsä sairasti Alzheimerin tautia 15 vuotta.

1/21

Pääkirjoitus: Muistiliiton toiminnanjohtaja Katariina Suomu

Työelämä haastaa aivoja

Työelämän kiire, keskeytykset ja teknologia haastavat aivoja.
Aivot tarvitsevat kuitenkin suotuisat olosuhteet, jotta työskentely olisi tehokasta ja tuloksellista.

Muistisairaat muistissa

Helsingin kaupunki pitää huolta muistisairaista asukkaistaan yhteistyössä
monien muiden toimijoiden kanssa. Järjestöjen rooli on aivan keskeinen nyt ja mahdollisen soteuudistuksen jälkeenkin.

Hyvää elämää muistiystävällisessä kunnassa

Kuntavaaleissa Muistiliiton tavoite on muistiystävällinen kunta, jossa muistisairautta sairastava ja hänen läheisensä elävät hyvää arkea. Muistiystävällinen kunta tarjoaa mahdollisuuksia myös yhdenvertaiseen osallistumiseen.

4/20

Pääkirjoitus: Muistiliiton toiminnanjohtaja Katariina Suomu

Muistiystävällinen taloyhtiö kantaa huolta asukkaistaan

Hyvää mieltä vapaaehtoistoiminnasta

Sosiaalinen kuolema yleistyy poikkeusoloissa

3/20

  • Pääkirjoitus: Mauri Laine, valtakunnallisten Muistiaktiivien jäsen

2/20

1/20