Pääkirjoitus: Yhden pojan nimi

Muisti-lehti logo.jpg

Netissä eräs amerikkalainen koomikko syyttää ylipainostaan huonoa muistiaan. Hän on ottanut tavaksi tilata pitsan, aina kun huomaa pitävänsä puhelinta kädessään, mutta unohtaneensa kenelle aikoi soittaa.

Arjen unohteluille on muistisairauksien lisäksi monia syitä. Yksi syy on nykyään vallalla oleva kiire. Moni asia kilpailee aivojen huomiosta. Siinä hälinässä aivomme kuormittuvat, työntävät ylimääräistä tavaraa pois ja huomaamme, että kompastelemme rutiineissamme.

Kansanedustajan työpäivään kuuluu paljon muistamista helpottavia asioita. Sähköinen kalenteri toimii ja hälyttää lähestyvistä tapaamisista. Kutsujen yhteydessä tulee muistio ja esitys, mistä haluttaisiin keskustella. Kansanedustajat ovat median suurennuslasin alla ja kerran sanottu kaivetaan esiin, jos mielipide on muuttunut.

Olen 20 vuoden urallani alakoulun opettajana ja rehtorina saanut tavata ison joukon oppilaita. Olen opetellut tuhansien lasten nimiä ja välillä myös niitä kadottanut. Keväällä tapasin joukon entisiä oppilaita, jotka alkoivat tentata, muistanko heidän nimiään.

Aloin rohkeasti luettelemaan, suoriuduin tehtävästäni kohtuullisesti, mutta viimeisimmän pojan kohdalla pysähdyin. Minulla ei ollut mitään käsitystä, kuka hän oli. Ehdottelin, mitä sattuu, kunnes poika lopetti arvailuni ja kertoi, kuka oli. Harmitti. Tiesin, että oikealla vastauksella olisi ollut hänelle merkitystä.

Ihmisten eläessä pidempään on muistisairauksista muodostunut uusi kansantauti. Muistisairaus hankaloittaa elämää ja vaikuttaa ihmisen olemukseen. Koko ajan onneksi opimme uutta. Osaamme entistä paremmin
hoitaa ja elää muistisairauksien kanssa. Tässä työssä Muistiliitolla on merkittävä asema!

Pasi Kivisaari
Kansanedustaja
Muistiliiton hallituksen 2. varapuheenjohtaja