Muisti 1/21 Pääkirjoitus

Pääkuva Muistiliitto

Kuntien päätökset ratkaisevat

Pääkirjoitus Muisti-lehti 1/2021

Kunta vastaa melkein kaikista muistisairautta sairastavan ja hänen läheisensä tärkeistä palveluista. Kun muisti huolestuttaa, ensimmäinen yhteydenotto tehdään usein terveyskeskukseen. Kunta vastaa kotihoidosta ja kotona asumista tukevista palveluista kuten päivätoiminnasta sekä tukee omaishoitoa. Kuntien päätökset viime kädessä ratkaisevat, miten muistisairautta sairastavien ja heidän läheistensä oikeudet toteutuvat ja palvelut toimivat arjessa. Kunnan- tai kaupunginvaltuusto ja muu luottamushallinto päättävät palveluihin käytettävistä resursseista.

Huhtikuussa valitaan uudet kuntapäättäjät ja Muistiliitolle kuntavaalit ovat tärkeä vaikuttamisen paikka. Muistiliiton kuntavaaliteema on ”Hyvää elämää muistiystävällisessä kunnassa”. Muistutamme, että myös taloudellisesti tiukkoina aikoina kannattaa tehdä viisaita ratkaisuja ja että ennakointi ja yhteistyö järjestöjen kanssa säästävät rahaa.

Rohkaisen kaikkia osallistumaan kuntavaalikeskusteluun ja puhumaan muistisairaiden ja heidän läheistensä palvelujen puolesta sekä muistisairauksia ennaltaehkäisevän työn tärkeydestä. Pieneltäkin tuntuvat teot ovat merkityksellisiä kuten keskustelu tutun ehdokkaan kanssa tai vaikka ystäväpiirissä. Äänestäminen ja äänestämään kannustaminen on tärkeää.

Muistiliiton vaaliteemoista kerrotaan tässä lehdessä tarkemmin. Aivoviikon teema ”Ajattele aivojasi, mieti muistiasi” haastaa kaikki pitämään huolta aivojen terveydestä esimerkiksi huolehtimalla riittävästä unesta. Mukaan haasteisiin pääset seuraamalla Muistiliiton ja muistiyhdistysten sosiaalista mediaa.
Nautitaan kevään valosta ja pysytään terveinä!

Kirjoittaja:

Katariina Suomu
toiminnanjohtaja
puh. 050 567 6445
katariina.suomu@muistiliitto.fi

Katariina Suomu
toiminnanjohtaja
puh. 050 567 6445
katariina.suomu@muistiliitto.fi