Huijauksia rakkauden varjolla

Kuvituskuva Muisti-lehti.jpg

Finanssialan selvityksen mukaan suomalaiset menettivät dokumentti- ja rakkaushuijauksissa 3,8 miljoonaa euroa vuoden 2022 tammi-kesäkuussa. Rakkaushuijauksien yleistyminen näkyy myös Rikosuhripäivystyksessä.

Rakkaushuijauksia tekevät rikolliset ovat valtavan osaavia, kertoo Rikosuhripäivystyksen kehitysjohtaja Jaana Koivukangas.

– He hiovat taitojaan koko ajan. He tietävät, miten uhri saadaan rakastumaan ja toimimaan heidän toiveensa mukaisesti.

Rikosuhripäivystys kohtasi viime vuonna useita satoja rakkaushuijauksen uhreja. Se on vain jäävuoren huippu, sillä huijaukset yleistyvät koko ajan. Koivukangas korostaa, että huijatuksi tulleet ovat älykkäitä ihmisiä, jotka hoitavat työnsä ja raha-asiansa hyvin.

– Karkeasti yleistäen voi sanoa, että rakkaushuijauksien uhriksi joutuu keski-ikäinen tai sitä vanhempi nainen. Hän on joko eronnut tai leski ja asuu yksin, Koivukangas kertoo.

– Mutta myös miehet joutuvat huijauksien uhreiksi.

Nuorempia huijareiden ei kannata samalla tavalla lähestyä, sillä useimmille ei todennäköisesti ole kertynyt vielä samalla tavalla varallisuutta.

Arvostettuja ammatteja hyödynnetään

Rakkaushuijaus alkaa tyypillisesti sosiaalisen median kautta tulevalla yhteydenotolla, kuten Facebookin kaveripyynnöllä tai seuranhakusovelluksissa. Lisäksi huijarit hyödyntävät erilaisia harrasteisiin liittyviä sivustoja. Huijari käyttää verkosta ottamiaan kuvia ja esiintyy toisena henkilönä.

– Tarinat voivat hieman muuttua, kuka kertoo olevansa töissä öljynporauslautalla, kuka sota-alueella. Yleensä he ovat arvostetussa ammatissa, kuten lääkäreitä, insinöörejä tai arkkitehtejä, Koivukangas kertoo.

– Huijarit ovat profiilissaan maailman ihanimpia ihmisiä. He ovat huolehtivaisia, avoimia, empaattisia ja rakastavia. Usein he kertovat, että heillä on varallisuutta, ja komeitakin he ovat vielä.

Huijarit kertovat usein, että heillä on jokin yhteys Suomeen. Heillä on sukulaisia täällä tai he ovat käyneet sattumalta juuri siinä kaupungissa, jossa uhri asuu. Google auttaa esittämään, että huijari tuntee paikan. He kertovat olevansa valmiita muuttamaan Suomeen.

– Tämä helpottaa ihmisen mahdollisuutta ajatella, että tästä voisi syntyä parisuhde.

Verkon kautta keskustellessa ihmiset ovat usein avoimempia, ja tämä edesauttaa luottamuksen syntymistä.

– Kun ihminen rakastuu, hänelle voi syntyä haavoittumattomuuden tunne, jolloin ei välttämättä tunnista riskejä. Syntyy ajatusvinoumia, jolloin ihminen osaa kääntää epäilyttävätkin asiat itselleen parhain päin, Koivukangas sanoo.

Dokumentit pyyntöjen tukena

Kun uhri on rakastunut, alkavat rahanpyynnöt. Se, milloin ensimmäinen
rahanpyyntö huijarilta tulee, vaihtelee viikoista kuukausiin. Kaikilla pyynnöillä on looginen selitys.

– Öljynporauslauttoja ja sota-alueita huijarit käyttävät, koska niillä voi perustella
rahanpyyntöjä. He voivat kertoa esimerkiksi, että huonojen verkkoyhteyksien
takia eivät pysty itse hoitamaan raha-asioitaan, Koivukangas kertoo.

Kaikkiin rahanpyyntöihin liittyy aidonnäköiset dokumentit, joita huijarit lähettävät pyytämättä lisätäkseen luottamusta. Joskus huijarit voivat soittaa esimerkiksi esittäen tullivirkailijaa tai lääkäriä lisäten pyynnön vakuuttavuutta.

Jos rahaa ei muuten saada, huijarit luovat kiireen tunteen ja heikentävät siten uhrin harkintakykyä.

– Huijari voi kertoa joutuneensa onnettomuuteen tai esimerkiksi sairaalaan, eikä pääse sieltä pois, ellei sairaalamaksuja makseta.

Huijareiden tiedetään myös lähettäneen rahaa uhrille, pyytäen häntä siirtämään
varat toiselle tilille. Tällöin uhri voi tietämättään syyllistyä rahanpesuun ja joutua itse rikoksesta epäillyksi. Ääritapauksissa uhreja on myös kiristetty.

Varhainen puuttuminen on tärkeää

Jos on joutunut rakkaushuijauksen kohteeksi, rikosilmoituksen tekeminen kannattaa.

– Valitettavan usein huijaukset jäävät selvittämättä, sillä rikoksentekijän jäljet johtavat ulkomaille. Mutta joskus poliisilla on tutkinnassa isompi huijausvyyhti, jossa heillä on kansainvälistä yhteistyötä, Koivukangas kertoo.

Joskus huijari voi myös olla suomalainen, jolloin rikoksen selvittäminenkin voi olla helpompaa.

Jos puolestaan epäilee läheisensä joutuneen huijauksen kohteeksi, tärkeää on mahdollisimman varhainen puuttuminen. On hyvä osata kertoa faktoja rakkaushuijauksista ja yrittää vakuuttaa läheinen tilanteen vakavuudesta.

– Joskus uhrin häpeän ja syyllisyyden tunteet voivat ilmetä myös kiukkuna, joka voi kohdistua asian puheeksi ottaneeseen henkilöön. Se on inhimillistä ja luonnollista, ja tärkeää on rauhallinen ja myötätuntoinen kohtaaminen.

On hyvä muistaa, että huijauksen paljastuessa uhri on menettänyt sekä rahaa että rakkaansa.

– Usein rakkaan menettäminen on jopa tuskallisempaa, toteaa Koivukangas.

Teksti: Anne Leinonen