Apolipoprotein E

Kuvituskuva: Kaksi naista huput päässä kävelevät rannalla ja nauravat.

Apolipoprotein E

Utöver minnessjukdomar som orsakas av egentliga mutationer, dvs. defekt i en enda gen, känner man till genetiska riskfaktorer som höjer risken för att insjukna, men som inte ger upphov till själva sjukdomen. Då det gäller Alzheimers sjukdom är den mest kända riskfaktorn apolipoproteinet E (ApoE).

ApoE är ett normalt lipoprotein i kroppen som deltar i bland annat kolesterolämnesomsättningen. Det finns tre former av ApoE (2, 3 och 4). Varje människa har två stycken av alla gener, vilket innebär att det finns sex olika ApoE-typer (2/2, 2/3, 2/4, 3/3, 3/4, 4/4).

Av dessa är det ApoE 4 som höjer risken för att drabbas av Alzheimers sjukdom. Risken för en person att drabbas av Alzheimers sjukdom är 3–4 gånger större än för resten av befolkningen, om personen har en ApoE 4-gen. För dem som har två ApoE 4-gener är risken 10–15 gånger större.

Inte alla som bär på ApoE 4 drabbas av Alzheimers sjukdom, och inte heller alla som drabbas av Alzheimers sjukdom har formen ApoE 4. Det är således fråga om en förhöjd risk, men inte något som ger upphov till sjukdomen.

Det som är intressant är att den förhöjda risken som ApoE 4 ger upphov till åtminstone delvis förmedlas genom andra riskfaktorer. Om en person har ApoE 4, men inga andra betydande riskfaktorer (lider inte av blodtryckssjukdom, diabetes, högt kolesterolvärde, röker inte och är inte överviktig men motionerar), löper hen inte heller en förhöjd risk att drabbas av Alzheimers sjukdom.

Om en person däremot inte har en ApoE 4-gen, ger inte heller de ovan nämnda riskfaktorerna upphov till någon större sannolikhet att drabbas av Alzheimers sjukdom.

Endast den ofördelaktiga kombinationen, ApoE 4-genen och riskfaktorerna, ger upphov till en betydligt högre risk för Alzheimers sjukdom. ApoE-genen förklarar dock att det i vissa släkter förekommer fler fall av Alzheimers sjukdom än i andra.

I dag görs inget ApoE-gentest i det kliniska patientarbetet. Då det gäller en person som insjuknat ökar inte sannolikheten av en diagnos, och det visar inte med en sådan tillräcklig noggrannhet den eventuella risken för en symtomfri släkting att det skulle medföra någon nytta med tanke på prognosen för sjukdomen.

Experter: neurolog, docent Kati Juva samt docent i genetik Minna Pöyhönen