Hjärnan och minnet

Kuvituskuva: Kuoro laulaa yhdessä.

Hjärnan och minnet

Hjärnan

Människans hjärna är ett mycket komplext och sofistikerat system som har uppskattningsvis 100 miljarder enskilda celler (neuroner) som transmitterar elektriska nervimpulser. Förgreningarna från varje nervcell kan nå upp till 1 000–10 000 olika punkter och bilda synapser med andra nervceller. Nervcellerna kan organisera sig på otaliga sätt till nervnät, och därför är varje människas hjärna unik.

Minnet

Alla intellektuella aktiviteter grundar sig på minnet. Utan minne skulle det inte finnas någon identitet eller livshistoria, till och med de närmaste människorna skulle förbli okända och uppfattningen om världen endast ett flöde av observationer som vore svåra att förstå. Det krävs minne för att förstå ord och språk, skapa sinnebilder samt för att exempelvis gå hem från butiken.

När information läggs på minnet skapas nya synapser mellan nervcellerna. Samtidigt förstärks eller försvagas gamla synapser. På detta sätt flätas minnet in i nätverken.

Ett fungerande minne är en viktig del av en fungerande vardag: denna stund, det förgångna och det kommande. Alla har också erfarenheter av att minnet sviker. Vid upprepning väcker glömskan och minnesstörningarna frågor om och oro över orsaken till minnesproblemen. Bland de flesta grundar sig detta på brådska, trötthet eller brist på koncentration och motivation.

Hos en del beror problemen på en progressiv minnessjukdom för vilken det är viktigt att i tid få korrekt vård och rehabilitering.