Neuvonta ja ohjaus

Kuvituskuva: Kaksi naista jumppamattojen kanssa hymyilee.

Neuvonta ja ohjaus

Jokainen muistisairas ihminen ja hänen läheisensä ovat oikeutettuja laaja-alaiseen ja koko sairauden ajan jatkuvaan neuvontaan ja ohjaukseen. Jokainen tarvitsee tietoa, tukea ja konkreettistakin apua, jonka tulee vastata yksilöllisiin ja muuttuviin tarpeisiin.

Sairauden alkuvaiheessa on tärkeintä, että sairastunut läheisineen ymmärtää, mistä sairaudesta on kyse ja mitä on odotettavissa. Muistisairauksiin ja palveluihin liittyvä neuvonta on säännöllistä ja tavoitteellista. Se auttaa muistisairaita ihmisiä ja heidän läheisiään sopeutumaan ja selviytymään. Tavoitteena on, että he saavat riittävät tukipalvelut sairauden jokaisessa vaiheessa.

Ohjausta ja neuvontaa antavat muun muassa lääkäri sekä muistihoitaja ja -koordinaattori. Heitä toimii sekä perus- että erikoissairaanhoidossa. Myös muistiyhdistykset neuvovat ja ohjaavat muistipolulla.

HUOM! Kaikilla sosiaali- ja terveydenalan ammattilaisilla on lakiin pohjaava ohjaus- ja neuvontavelvollisuus, joka velvoittaa heidät ohjaamaan asiakkaitaan oikeiden palvelujen piiriin sekä neuvomaan etuuksien hakemisessa. Yksin ei siis palveluviidakossa tarvitse jäädä!