Tiedettä ja elämyksiä Tietomaassa

22.10.2019

Vapaaehtoiset saapuivat syyskuun viimeisenä lauantaina 28.9. kutsun mukaisesti Oulun Tietomaahan eri puolilta Pohjois-Pohjanmaan aluetta. Kaunis syyssää kruunasi vapaaehtoisten kiitosjuhlapäivän, joka alkoi yhteisellä juhlalounaalla.

Lounaan jälkeen pääsimme tutustumaan Tietomaan 3D-elokuvan ihmeellisen maailmaan. Katsoimme yhdessä Suomen toiseksi suurimmalta valkokankaalta Museo herää eloon -elokuvan, joka elävästi johdatti meidät dinosaurusten maailmaan. Suurimmalle osalle 3D-elokuva oli ensimmäinen kerta, ja niinpä 3D-lasien käyttö herättikin ihmetystä. Elokuvaa pidettiin kuitenkin mielenkiintoisena ja elävänä näytöksenä, kun dinosauruksen nenä oli melkein käsinkosketeltavissa.

Elokuvan jälkeen alkoi varsinainen ohjelma, jossa Pohjois-Pohjanmaan Muistiluotsin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Minna Kaltio toivotti 38 henkisen osallistujajoukon tervetulleeksi. Tervetulotoivotuksessa korostettiin Pohjois-Pohjanmaan alueella toimivien vapaaehtoisten aktiivisuutta ja halua sekä yhteistä sydämestä lähtevää paloa olla mukana muistiperheille suunnatuissa toiminnoissa tai aivoterveyden edistämiseksi tehtävissä toiminnoissa.

Tervetulotoivotuksen jälkeen estradille saapui Muistiliiton järjestötyön asiantuntija Taina Laakso, joka toi juhlatervehdyksen Muistiliitolta. Hänen puheessaan esille nostettiin vapaaehtoistoiminnan kasvu, joka on viime vuosien aikana tuplaantunut Pohjois-Pohjanmaan alueella. Tästä tulee myös erityiskiitoksen paikka Koillismaan Seudun Muisti ry:n Tuuhan Völöjyyn-hankkeelle, jonka tavoitteena on ollut rekrytoida ja kouluttaa sekä tukea vapaaehtoistoimijoita Koillismaan alueella. Yhteistyö on ollut tässäkin kaiken a ja o. Myös erilaiset muistisairauteen sairastuneille ja omaisille tarkoitetut ryhmät ja/tai aivoterveydestä kiinnostuneiden ryhmät sekä näin liittyneet koulutukset ovat kiinnostaneet vapaaehtoisia siinä määrin, että aktiivisten vapaaehtoisten määrä on kasvanut.

Puheiden jälkeen oli vuorossa video, joka kertoi vapaaehtoistoiminnasta Pohjois-Pohjanmaalla. Vapaaehtoistoiminnan monimuotoisuus ja monet erilaiset tilaisuudet sekä tapahtumat tulivat videossa esille sekä se ketä varten me tätä toimintaa tehdään –muistiperheitä varten. Videon jälkeen oli vuorossa pari aivovireharjoitusta, joista toinen tehtiin parin kanssa ja toinen Minne tuuli kuljettaa -laulun tahtiin Pohjois-Pohjanmaan Muistiluotsin työntekijöiden Juulia Mourujärven ja Riikka Heikkisen ohjaamana.

Toiminnallisen osuuden jälkeen oli vapaan sanan aika, jossa puheenvuoron käyttivät yksi pitkäaikaisimpia vapaaehtoisiamme Tuovi Kiviniemi-Partanen. Hänen puheessaan tuli esille se, että muistiyhdistyksessä on monta mahdollisuutta tehdä oman mielenkiinnon mukaan vapaaehtoistoimintaa. Hän on itse ollut muistisairaan miehensä omaishoitaja, ja haluaa nyt antaa aikaansa vapaaehtoistoiminnan muodossa muistiyhdistykselle, samoin kun hän itse on saanut aikoinaan yhdistykseltä. Toisen puheenvuoron piti Koillismaan Seudun Muisti ry:n varapuheenjohtaja Reijo Ronkainen, joka kiitteli hyvästä yhteistyöstä ja toivotti ensi vuonna vapaaehtoiset kiitosjuhlaa viettämään Kuusamoon. Tämän lupasimme laittaa korvan taakse.

Lopuksi joimme mansikkakakkukahvit ja vierailla on mahdollisuus tutustua Tietomaan eri näyttelyihin. Tulevaisuus lautasella- ja Parasta aikaa -näyttelyt kiinnostivat vieraita kovasti, ja osa sanoikin Tietomaan käynnin olevan ensimmäinen kerta, vaikka Oulussa asuukin. Tulevaisuus lautasella -näyttelyssä pohdittiin tulevaisuuden ruokailua ja ruokailun kehittymistä vuosien saatossa. Osallistuja saattoi myös nähdä, miten ruoka-annos kulkee ihmisen elimistössä. Parasta aikaa -näyttelyssä oli mahdollista haastaa kaveri mm. sählypeliin tai penkkikoripalloon, jota myös työntekijät innokkaasta kokeilivat. Myös muut Tietomaan perusnäyttelyt kiinnostivat vieraita niin, että aika kului mukavasti tehtäessä erilaisia testejä. Kiitos mukana olleille sekä kollegoilleni päivän järjestämisestä!

Ehkäpä ensi vuonna tapaamme Koillismaalla!

Kirjoittaja:

Minna Kaltio
Pohjois-Pohjanmaan Muistiluotsi
Muistiasiantuntija,
vapaaehtoistoiminnan koordinaattori