Muistikummit: "Tärkeitä arjen tekoja"

”Muistisairaiden ääni kuullaan”

”Hienoa, että kummitoiminta tarkoittaa juuri arjen tekoja ja on mahdollisimman matalan kynnyksen toimintaa. Että kuka tahansa voi ryhtyä muistikummiksi. Kummitoiminnassa muistisairaiden ihmisten ääni voi tulla kuuluvaksi”, pohtii kummituokion käynyt sosiaali-ja terveysalan opettaja Marja Rapo-Tennilä.

Hän osallistui Maailman Alzheimer-päivänä 21. syyskuuta kummituokioon lähihoitajaoppilaidensa kanssa eduskunnan Muistikerhossa. Rapo-Tennilä pohtii, että muistisairaan ihmisen ääntä ei välttämättä kuunnella ja persoonallisuutta huomioida riittävästi.

”Aina toki löytyy paljon hyvä esimerkkejä, välittämistä ja inhimillisiä kohtaamisia. Mutta sitten muistisairauksiin liittyy turhaan myös pelkoa ja välinpitämättämyyttä.”

Muistikummituokio oli Rapo-Tennilän mukaan todella hyvä ja arvokas kokemus ammattiopisto Liven opiskelijoille, jotka työssään sitten aikanaan mahdollisesti toimivat muistisairaiden ihmisten kanssa.

”Kummituokio antoi ideoita siihen, että heillä olisi mahdollista kuunnella työssään muistisairaiden ihmisten arjen kuulumisia ja tehdä muistiystävällisiä tekoja”, hän pohtii.

Entä Marjan oma muistiystävällinen teko? Se kuuluu näin: hän tukee työssään oppilaitaan siinä, että he kohtaavat arvostavasti ja kunnioittavasti muistisairaan ihmisen.

Marja Rapo-Tennilä kävi kummituokion opiskelijoidensa kanssa.

Muistikummius on tämän päivän kansalaistaito

Muistikummit kuuluvat maailmanlaajuiseen Dementia Friends -liikkeeseen, joka on saanut alkunsa Englannista. Muistikummeja on tällä hetkellä jo 14 miljoonaa yli 30 maassa ja viidessä maanosassa.

Suomessa muistikummitoiminta käynnistyi Muistiviikolla syyskuussa. Silloin järjestettiin yli neljäkymmentä muistikummituokiota eri puolilla Suomea, Helsingistä Utsjoelle saakka. Nyt muistikummeja on jo pitkälti yli tuhat.

Kummitoiminta lähtee ajatuksesta, että sairaan ihmisen kohtaaminen lämpimästi, arvostavasti ja ymmärtävästi on tämän päivän kansalaistaito. Kummius kutsuu asettumaan muistisairaan rinnalle ja tekemään omassa lähipiirissä ja arjessa muistiystävällisiä tekoja.

Tunnin pituisessa muistikummituokiossa kummi oppii muistisairauksista ja muistisairaan ihmisen kohtaamisesta viisi tärkeää asiaa. Tämän jälkeen hän voi helposti tehdä arjessaan muistiystävällisiä tekoja. Ne voivat olla pieniä tai suuria, sillä jokainen voi valita itse, miten toimii muistikummina.

Kummituokioita pitävät vapaaehtoiset, muistikummilähettiläät. Jokainen tuokiota pitävä lähettiläs on itsekin muistikummi.

Muistikummilähettilään ei siis tarvitse olla muistityön ammattilainen. Hän voi pitää tuokioita omissa verkostoissaan tai järjestää muistiyhdistyksen kanssa kaikille avoimia tuokioita.

Lisää tietoa kummituokioista, kummiksi ryhtymisestä ja lähettiläänä toimimisesta löytyy Muistikummien verkkosivuilta.

Muistikummien blogikirjoituksissa kerrotaan kummien ja kummitoiminnan kuulumisia.

Kirjoittaja: