”Joskus on hyvä vaan oppia olemaan”

”Joskus on hyvä vaan oppia olemaan”

18.1.2019

”Etsin työssäni muistisairaiden hoitokodissa tapaa, jolla voin tukea omaisia aiempaa enemmän. Dementia Friends oli tosi hyvä ja muista koulutuksista erottuva ohjelma omaisille ja työntekijöille”, kertoo Lontoossa asuva Sanna Laaksonen. Muistihoitajien esimiehenä toimiva Sanna on käyttänyt englantilaista versiota muistikummitoiminnasta, Dementia Friends –toimintaa, monella tavalla osana työtään.

Sannan mieleen on jäänyt etenkin se, miten omaiset ovat rohkaistuneet viettämään enemmän aikaa hoivakodissa asuvien läheistensä kanssa. ”Monet omaiset sanovat, että äiti ei kumminkaan muista käyntiäni. Muistikummituokioilla yritän sanoa, että on tärkeää, että tulet ja olet läsnä.” 

Tuokioilla on ollut myös vaikutusta: ”Omaisia on käynyt enemmän ja he ovat ymmärtäneet olemisen tärkeyden. Ihmiset yrittävät luonnostaan olla aktiivisia ja touhuta, mutta joskus on hyvä vaan oppia olemaan. Aina ei tarvita sanoja, yhdessäolo riittää.” 

Sanna on innostanut koko hoitokotinsa, The Royal Star & Garter Homes:in,  sitoutumaan muistiystävällisyyteen. He ovat rekisteröityneet osaksi englantilaista ohjelmaa, jonka kautta he voivat kutsua itseään Dementia Friends –organisaatioksi. Tämän vuoksi mahdollisimman moni hoitokodin työntekijöistä on osallistunut muistikummituokioon. Muistiystävällisyys on avannut ymmärrystä ja se näkyy Sannan mukaan usein arjen keskusteluissa ja työtapojen pohtimisessa. 

”Olen tosi innoissani siitä, että muistikummitoimintaa on myös Suomessa. On tärkeää, että tieto leviää hoitoympäristöistä muuhun yhteiskuntaan: poliiseille, palomiehille, pankkivirkailijoille. Ja vaikka sinulla ei juuri nyt ole muistisairasta omaista, tietoa tarvitaan kuitenkin. Voit koska tahansa kohdata muistisairaan ihmisen, vaikka kaupan kassalla tai bussissa.” 

Sanna näkee Dementia Friends –toiminnan niin tärkeänä, että piti muistikummituokioita joululomallaan Turussa. Lisäksi hän on aktiivisesti viemässä tietoa ohjelmasta Kreikkaan, miehensä kotimaahan. Sannan suunnitelmissa on myös pitää muistikummituokioita Lontoossa asuville suomalaisille, esimerkiksi merimieskirkon kautta. 

Ja lopuksi vielä Sannan muistiystävällinen teko: ”Olen nähnyt paljon tilanteita, joissa ei kohdata muistisairasta kunnioitettavasti ja kuunnella mitä he haluavat. Haluan auttaa ihmisiä ymmärtämään mitä muistisairaudet ovat ja miten muistisairaan voi kohdata. Haluan tehdä maailmasta paremman paikan kaikille ihmisille.”

Muistikummien blogikirjoituksissa kerrotaan kummien ja kummitoiminnan kuulumisia.
 

Kirjoittaja: