https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/pkvgames/ https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/bandarqq/ https://adnagency.pt/wp-content/plugins/maintenance/dominoqq/ https://fzs.sum.ba/wp-includes/assets/pkvgames/https://fzs.sum.ba/wp-includes/assets/bandarqq/https://annur2.net/program/pkvgames/https://annur2.net/program/dominoqq/https://www.muistiliitto.fi/program/dominoqq/https://www.muistiliitto.fi/program/pkvgames/https://pelatihan-ui.com/inex/pkvgames/https://pelatihan-ui.com/inex/bandarqq/https://pkvgames.hondacokroaminoto.co.id/https://bandarqq.hondacokroaminoto.co.id/
https://www.bpsk.kuningankab.go.id/slot-murah/https://www.bpsk.kuningankab.go.id/robo/https://www.bpsk.kuningankab.go.id/slot-5k/
Syyskuu on jälleen Maailman Alzheimer-kuukausi :: Muistiliitto

Ajankohtaista

Kaikki uutiset

Julkaistu 1.9.2017

Syyskuu on jälleen Maailman Alzheimer-kuukausi

Syyskuu on jälleen Maailman Alzheimer-kuukausi

Muista minut – Varhainen diagnoosi tuo hyviä elinvuosia

Alzheimer’s Disease International (ADI) viettää jälleen syyskuussa Maailman Alzheimer-kuukautta. Teemana on Muista minut (Remember me). Tänä vuonna muistutetaan erityisesti varhaisen havaitsemisen ja diagnoosin merkityksestä, sillä:

 • Muistisairauden diagnoosi tehdään usein liian myöhään.
 • Matalan ja keskitason elintason maista vain 1/10 sairastuneista saa muistisairauden diagnoosin. Korkean elintason maissa diagnoosin saa alle puolet sairastuneista.

Varhainen diagnosointi on tärkeää, sillä:

 • Se mahdollistaa muistisairaille ihmisille ja heidän läheisilleen tarvittavan tuen ja avun – alusta asti.
 • Varhain diagnosoituna muistisairaat voivat varautua tulevaisuuteensa ja tehdä suunnitelmia esimerkiksi taloutensa ja hoidon suhteen.
 • Varhainen diagnosointi voi muuttaa myös muistisairauksiin liittyvää stigmaa. Kun sairastuneet saavat diagnoosinsa aiemmin, he voivat olla vahvasti toimintakykyisiä ja edelleen esimerkiksi työelämässä. Stereotyyppiset mielikuvat muistisairaasta ihmisestä eivät siis aina päde.
 • Diagnosoidut muistisairaat voivat osallistua muistisairaustutkimuksiin, joiden avulla voidaan kehittää yhä parempia hoitomuotoja ja esimerkiksi lääkehoitoa.
 • ADIn mukaan tämä kaikki voi vähentää masennuksen riskiä ja parantaa elämänlaatua.
 • Muistisairauksien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen diagnosointiin panostaminen säästää myös rahaa, sillä se muun muassa vähentää äkillistä ja tarpeetonta terveyspalvelujen käyttöä.

Oletko huolissasi omasta tai läheisesi mustista? Lue lisää täältä, ota yhteyttä lähimpään muistiyhdistykseen ja varaa aika muistihoitajalle tai lääkärille.

Muistisairaiden määrä ja sen kasvu

 • Muistisairaus ei ole osa normaalia vanhenemista. Muistisairaudet ovat eteneviä, aivoja rappeuttavia sairauksia, jotka vaikuttavat muun muassa muistiin, ajatteluun ja käyttäytymiseen. Alzheimerin tauti on muistisairauksista yleisin.
 • Maailmassa on lähes 50 miljoonaa muistisairasta ihmistä. Tämän luvun ennustetaan kasvavan 131,5 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä – siis reilusti kaksinkertaistuvan. Kasvuun voidaan kuitenkin vaikuttaa tehokkaalla ennaltaehkäisyllä.
 • Suurin osa muistisairaista ihmisistä asuu matalan ja keskitason elintason maissa, joissa muistisairaiden määrä tulee viisinkertaistumaan seuraavien reilun 30 vuoden aikana, kun korkean elintason maissa määrä ”vain” kaksinkertaistuu.
 • Joka kolmas sekunti joku sairastuu muistisairauteen jossain päin maailmaa. Vuoden 2017 aikana muistisairaiden määrä lisääntyy 10 miljoonalla henkilöllä.

Muistiliiton kansainvälinen kattojärjestö, Alzheimer’s Disease International, jäsenjärjestöineen viettää jälleen syyskuussa Maailman Alzheimer-kuukautta. Vuonna 2017 Alzheimer-kuukautta vietetään jo kuudetta kertaa. Sen tarkoituksena on lisätä ymmärrystä muistisairauksista sekä vähentää niihin liittyvää stigmaa ympäri maailman.

Maailman Alzheimer-päivä ja Muistiviikko

Suomessa on perinteisesti vietetty Muistiviikkoa (vk 38) Maailman Alzheimer-päivän ympärillä. Lue lisää Muistiviikosta täältä.

Lisätietoja: