Ajankohtaista

Kaikki uutiset

Julkaistu 30.3.2021

Tietoa muistisairauksista tarvitaan myös pandemian aikana

Muistisairauteen sairastuneille ja läheisille tukea tarjoava Muistineuvo-tukipuhelin on ollut tarpeellinen myös koronapandemian aikana. Soittajat tarvitsevat erityisesti konkreettisia neuvoja elämään muistisairauden kanssa.

– Viime vuonna Muistineuvossa vastattiin reiluun 800 puheluun, mikä on lähes 200 enemmän edellisvuonna, kertoo neuvontakoordinaattori Mailis Heiskanen Muistiliitosta.

– Ensimmäistä kertaa puhelimeen soittaneiden määrä yllätti. Se kertoo siitä, että ihmiset ovat löytäneet henkilökohtaisen puhelinneuvonnan.

Muistineuvo-tukipuhelimessa puheluihin vastaavat muistityön ammattilaiset, eli maakunnallisten Muistiluotsi-asiantuntija- ja tukikeskusten työntekijät. Puhelimeen voivat soittaa sekä muistisairauteen sairastuneet että läheiset.

– Eniten kysytään muistisairauden oireista ja tutkimuksista sekä hoitomahdollisuuksista. Myös vinkkejä omaisen arjessa selviytymiseen kysytään paljon, esimerkiksi mitä kaikkea omaisena pitäisi hoksata selvittää ja mitä turvateknologiaa on olemassa, Heiskanen sanoo.

Lisääntyneeseen tiedontarpeeseen vastattiin laajentamalla tukipuhelimen aukioloaikoja. Muistineuvo palvelee nyt jokaisena arkipäivänä, maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin (klo 12–17) sekä keskiviikkoisin ja perjantaisin (klo 12-15) numerossa 09 8766 550 (0,08€/min.+pvm). Suomenkielinen puhelin on avoinna koko kesän. Ruotsinkielistä palvelua tiistaisin klo 15–17 samassa numerossa, lukuun ottamatta kesätaukoa 6.7.–9.8.

Muistineuvon lisäksi muistisairaiden ihmisten läheisiä ja omaishoitajia palvelee Vertaislinja-tukipuhelin, joka tarjoaa kuuntelevan korvan vuoden jokaisena iltana (klo 17–21) numerossa 0800 9 6000 (maksuton). Puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut omaishoitajat.