Ajankohtaista

Kaikki uutiset

Julkaistu 24.10.2019

Myönteisiä tuloksia Alzheimer-lääkkeen kehityksessä

Myönteisiä tuloksia Alzheimer-lääkkeen kehityksessä

Lääkevalmistajat Biogen ja Eisai kertoivat tiistaina edistysaskeleesta uuden Alzheimer-lääkkeen kehityksessä. Lääkkeen on todettu auttavan Alzheimerin taudin varhaisessa vaiheessa.  

Aducanumab-nimisen lääkkeen kliiniset kokeet ehdittiin jo viime maaliskuussa keskeyttää, koska niistä ei uskottu saatavan positiivisia tuloksia. Aducanumab on vasta-aine, jonka tarkoitus on vähentää aivojen amyloidiplakkien määrää ja lisääntymistä lievässä Alzheimerin taudissa. Nyt uusi analyysi ja isompi tutkimusjoukko osoittivat, että lääkkeestä on ollut hyötyä sairastuneille. Lääke näyttäisi hidastavan Alzheimerin taudin oireiden etenemistä; lääkettä saaneilla esimerkiksi orientaatio, muistitestin tulokset ja kielelliset toiminnot paranivat. Myös selviytyminen päivittäisistä arkitoiminnoista oli parempaa kuin lumevalmistetta saaneilla.

Lääkevalmistaja hakee lääkkeelle Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n myyntilupaa.

Lääketutkimus on pitkäjänteistä ja hitaasti etenevää työtä. Uusia lääkkeitä muistisairauksiin ei ole tullut noin viiteentoista vuoteen.

– Uutinen on rohkaiseva edistysaskel Alzheimer-lääketutkimuksessa. Myyntilupaa harkitessaan FDA arvioi, onko tutkimusnäyttö riittävän vahva luvan myöntämiselle, Turun yliopiston professori, neurologi Juha Rinne toteaa.

– Itsekin odotan mielenkiinnolla lisätietoa tutkimustuloksista.

Lue lisää englanniksi Biogenin sivuilta ja Alzheimer's Disease Internationalin sivuilta