Ajankohtaista

Kaikki uutiset

Julkaistu 23.9.2022

Muistisairauksien diagnoosin jälkeinen hoito ja tuki maailmanlaajuisesti heikkoja

Muistisairauksia sairastaa maailmanlaajuisesti 55 miljoonaa ihmistä. Jopa 85 prosenttia heistä jää ilman diagnoosin jälkeistä hoitoa ja tukea, kertoo Alzheimer’s Disease Internationalin uusi raportti. Ne parantaisivat sairastuneiden ja heidän läheistensä elämänlaatua merkittävästi.

– Emme kyseenalaista sitä, että syöpään sairastuneet tarvitsevat hoitoa. Miksi ihmisille, jotka sairastuvat muistisairauksiin, ei tarjota samalla tavalla hoitoa tai tukea, kysyy Alzheimer Disease Internationalin johtaja Paola Barbarino.  

– Diagnoosin jälkeisen hoidon ja tuen tulisi olla ihmisoikeus.

Koronapandemian terveydenhuoltojärjestelmille aiheuttama paine on osaltaan vähentänyt diagnoosin jälkeistä hoitoa ja tukea eri maissa. Barbarino korostaa, että tässä tilanteessa hallitusten tulee tukea terveydenhuoltoa, jotta diagnoosin jälkeinen hoito ei maailmanlaajuisesti huonone entisestään.

Uusi raportti World Alzheimer’s Report 2022 -Life after diagnosis: Navigating treatment, care and Support julkaistiin Maailman Alzheimer-päivänä 21. syyskuuta. Sen voi lukea englanniksi Alzheimer's Disease Internationalin sivuilla.