Ajankohtaista

Kaikki uutiset

Julkaistu 26.2.2020

Muistineuvo vastaa kysymyksiin muistisairauksista

Muistineuvo vastaa kysymyksiin muistisairauksista

Muistiliiton Muistineuvo -tukipuhelin on antanut muistisairauksiin liittyvää neuvontaa jo neljän vuoden ajan. Soittajat tarvitsevat tietoa erityisesti muistisairauksien oireista ja niiden tutkimisesta.

– Eniten tukipuhelimesta kysytään muistisairauden oireista ja tutkimuksista sekä hoitomahdollisuuksista. Myös vinkkejä omaisen arjessa selviytymiseen kysytään paljon, esimerkiksi mitä kaikkea omaisena pitäisi hoksata selvittää, kertoo neuvontakoordinaattori Mailis Heiskanen Muistiliitosta.

– Lisäksi ihmiset tarvitsevat tietoa myös oman muistin ja aivoterveyden vaalimisesta. Usein kysytäänkin, että milloin pitäisi ottaa omat muistioireet tosissaan. Myös muistisairauksien perinnöllisyys on paljon puhuttava aihe linjoilla.

Puheluihin vastaavat muistityön ammattilaiset, eli maakunnallisten Muistiluotsi-asiantuntija- ja tukikeskusten työntekijät. Tukipuhelimeen voivat soittaa sekä muistisairaat ihmiset että heidän läheisensä.

– Viime vuonna vastasimme 653 puheluun. Määrä nousi edellisvuodesta lähes 200 puhelulla, sanoo Heiskanen.

Muistineuvo-tukipuhelin on avoinna maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin (klo 12–17) numerossa 09 8766 550 (0,08€/min.+pvm). Ruotsinkielistä palvelua tiistaisin klo 14–17 samassa numerossa.

Muistineuvon lisäksi muistisairaiden ihmisten läheisiä ja omaishoitajia palvelee Vertaislinja-tukipuhelin. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä (klo 17-21) numerossa 0800 9 6000 (maksuton). Puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut omaishoitajat.