Mistä apua?

Kuvituskuva: Kaksi naista huput päässä kävelevät rannalla ja nauravat.

Mistä apua?

Jos omat tai läheisen muistiongelmat huolestuttavat, hakeudu mahdollisimman pian muistitutkimuksiin. Muistihuolien kanssa ei kannata jäädä yksin.

Ensimmäiseksi kannattaa varata aika terveyskeskus- tai työterveyslääkärille, kunnan muistihoitajalle tai yksityiselle geriatrille tai neurologille. Lisätietoa voi kysyä myös paikallisesta muistiyhdistyksestä.

Miten vakuuttaa muistioireileva ihminen lääkäriin?

Tutkimuksiin hakeutuminen voi tuntua pelottavalta. Toisinaan ihminen ei itse huomaa − tai uskalla myöntää − muistinsa oireilevan. Seuraavat perustelut voivat helpottaa muistitutkimuksiin hakeutumista:

  • Mitä varhaisemmassa vaiheessa sairaus havaitaan, sitä parempia ovat hoitotulokset ja kuntoutuksen mahdollisuudet. Sairautta ei voi parantaa tai pysäyttää, mutta toimintakykyä ja elämänlaatua voi ylläpitää. Kun sairaus havaitaan ajoissa, voi elämäänsä järjestellä eteenpäin: esimerkiksi hoitotahto ja edunvalvontavaltuutus varmistavat, että loppuelämän valinnat ovat omannäköisiä.
  • Kun tiedetään mistä on kyse, voidaan järjestää oikeat tuet ja palvelut. Näin sairastunut voi asua kotona mahdollisimman pitkään ja nauttia elämästä muistioireista huolimatta.
  • Muistioireissa ei suinkaan aina ei ole kyse etenevästä muistisairaudesta. Niiden taustalla voi olla myös hoidettavia tai ohimeneviä syitä, joihin tarttuessa muistikin taas toimii. Ei siis välttämättä kannata heti alkuun puhua esimerkiksi Alzheimerin taudista, sillä monelle pelkkä sanan kaiku voi aiheuttaa tutkimuksista kieltäytymisen.
  • Entä jos mentäisiin oikein porukalla? Turhia tutkimuksia ei toki tehdä, mutta monissa muistiyhdistyksissä voidaan jutella samalla molempien puolisojen muistista. Yhdessä tilanne ei ehkä ole niin jännittävä.
  • Syyllistäminen tai pelottelu harvoin auttaa, sillä muistin heikkeneminen on jo itsessään pelottavaa. Eikä se nyt päivästä ole kiinni! Jos ei tänään onnistu, kokeillaan ensi viikolla uudelleen.
  • Terveydestä huolehtimisesta voi tehdä myös lahjan! Syntymäpäivälahjaksi voi antaa ajan lääkärille, joka tekee huolellisen ja yksilöllisen terveystarkastuksen, johon kuuluu myös muistin huomioiminen.
  • Keskusteltuanne ensin asiasta, läheisenä voi ottaa yhteyttä suoraan lääkäriin ja toivoa muistiasioiden huomioimista osana perusterveystarkastusta. Tuttu lääkäri voi tuntua turvalliselta, toiset taas luottavat mieluummin erityisalan ammattilaiseen. Alkuselvittelyihin voi hakeutua esim. terveyskeskuslääkärille tai yksityiselle geriatrille / neurologille.
  • Huomioithan, että asioidaksesi toisen puolesta, vaaditaan joko annettu valtuutus (Suomi.fi / edunvalvontavaltuutus) tai edunvalvonta.