Muisti 3/30 Laula kanssain

Pääkuva Muistiliitto

Laula kanssain

Oulun Seudun Muistiyhdistyksen musiikkiryhmässä laulu raikaa ja muistot nousevat pintaan.

Vastikään tehdyn selvityksen (Muistiliitto, Hotus) mukaan musiikki on yksi parhaista muistisairaiden lääkkeettömistä hoitomuodoista ja mielialan kohottajista. Tämä on helppo allekirjoittaa Laula kanssain -ryhmässä, joka on toiminut jo vuodesta 2013 aina maanantai-iltapäivisin.

Ryhmä on avoin sekä muistisairaille että läheisille ja moni osallistuukin toimintaan pariskuntana. Aikoinaan ryhmässä tehtiin lauluja itsekin ryhmäläisten omien muistojen pohjalta, mutta nyt kun ryhmän koko on paisunut lähes 30:een, keskitytään laulamiseen, rytmittelyyn ja mukavaan jutusteluun ja  muistojen jakamiseen toisten kanssa. Moni sellainen, joka alussa ilmoittaa tulleensa vain kuuntelemaan, yhtyykin lauluun jossain vaiheessa. Kynnys oman äänen käyttämiseen madaltuu ja usein ryhmäläiset kertovat, että musisointi on siirtynyt myös kotiin sen jälkeen, kun alkoi käydä ryhmässä.

Musiikin merkitys ihmiselle yleensä ja muistisairaille erityisesti toteutuu lauluryhmässä monipuolisesti. Eikä vain mukana laulaminen tai sen kuuntelu, vaan samojen tuttujen ihmisten säännöllinen tapaaminen tuo mukavaa jäsennystä ja turvallisuuden tuntua elämään. Äänihuulet lämpenevät aluksi kahvikuppien äärellä.

Muistelu ja kuulumiset ovatkin lähes yhtä oleellinen osa ryhmää kuin laulaminen. Laulamisessa viehättävät tutut ja melodiset laulut. Muistiyhdistyksen väki osaa kerta kerran jälkeen valita sopivan annoksen koulu-, iskelmä- ja välillä hartaita lauluja.

”Odotamme laulutuokioita innokkaasti päästäksemme laulamaan ja tapaamaan ihmisiä. Opimme välillä uusiakin lauluja, se on samalla hyvää aivojumppaa. Täällä ei turhaa pönötetä. Tulemme aina pirteänä kotiin "reppu" täynnä kivoja ajatuksia ja musiikkia." – Raija ja Keijo

Kun joukossa on tosi hyvä-äänisiä laulajia, entisiä kuorolaisia, niin uskaltaa huonompikin laulaja heittäytyä mukaan musiikin vietäväksi. Sopivasti myös äänen huoltoa ja liikuntaa ovat osaavat ohjaajat ujuttaneet jokaiseen laulutuokioon. Välillä laulajatkin saavat olla mukana lauluja säestämässä, on bongorumpua, rytmikapuloita ja helistimiä. Onpa muutaman kerran nähty ryhmäläinenkin pianon ääressä vakituista ohjaajaa tuuraamassa.

Oulun Seudun Muistiyhdistyksen OsmyTV -kanavalla YouTubessa julkaistaan toiminnallisia ja tiedollisia videoita, jotka ovat kaikkien katsottavissa ja hyödynnettävissä.

”Musiikkiryhmässä on lämmin tunnelma ja hyvä porukka. Jotenkin laulujen sanatkin aukeavat eri tavoin kuin vaikka yksin laulaessa. Paljon nousee muistoja mieleen. Ryhmä on tärkeä osa viikkoa ja ennen kaikkea on ihana, että saadaan osallistua yhdessä.” – Inkeri ja Erkki

Kun maaliskuinen viruspahalainen lopetti yhteiset laulutuokiotkin kuin seinään, keksivät ohjaajat tähän ratkaisun. Ei muuta kuin tutut säestäjät, esilaulajat ja laulujen sanat kameran eteen ja valmiit eri teemoihin kootut musiikkituokiot Youtubeen OsmyTV-kanavalle. Ja niin lauluryhmäläiset ja monet muutkin ympäri Suomen saattoivat hoilata mukana kotonaan virtuaalituokioissa, melkein kuin oli ollut tapana joka maanantai.

Tämä oli juuri sitä, mitä tähän korona- aikaan kaivattiin. Näihin musiikkituokioihin voi palata myöhemminkin, joten niistä voi nauttia edelleen silloin kun sattuu laulattamaan.

”Olemme laulaneet kaikki OsmyTV:n musiikkituokiot läpi monta kertaa. Paitsi Pääsiäisen virret vain kerran, koska ne ei olleet niin tuttuja. Videot ovat tosi kivoja, mutta odotamme kovasti, että saamme jatkaa ihan oikeita ryhmätapaamisia.” – Anna-Kaisa ja Martti

Mikäli tilanne sen sallii, ryhmä tulee ihan varmasti jatkumaan! Ryhmä toteutetaan osana muistiyhdistyksen Kaarna-hanketta (STEAn tuella 2020–2022). Hanke on tarkoitettu muistipariskuntien parisuhteen hyvinvoinnin ja molempien puolisoiden osallisuuden vahvistamiseen.

Teksti: Sven Hjelt ja Maaret Meriläinen