Muistimatkalla – tarina erään näytelmän synnystä

24.1.2018

Muistimatka alkoi keväällä 2016, kun viisaat päänsä löivät yhteen käsikirjoittaja-Katja, ohjaaja-Tero ja tuottaja-Satu. Syntyi idea tuottaa muistisairaiden elämäntarinoista teatteriteos Suomen 100-vuotissynttäreiden kunniaksi. Löydettiin yhteistyökumppanit, saatiin rahoitus ja ja ryhdytiin toimeen. Vaan vähänpä tiedettiin, minkälainen matka olisi edessä!

Niin ryhtyivät Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Outi ja Virve saduttamaan muistiryhmiä ja keräämään tarinoita. Esiin nousi mitä riemukkaimpia muistoja ja upeaa materiaalia kertyi liuskakaupalla! Sitten alkoi Katjan urakka tiivistää kertyneet muistot käsikirjoituksen muotoon.

Saimme lisää muistimatkalaisia, kun näyttelijöiksi löydettiin pitkän elämänkokemuksen omaavat harrastajanäyttelijät Tuula, Reijo, Hilkka ja Pirkko, tulevilta roolinimiltään Oili, Eino, Anna-Liisa ja Terttu. Nelikko aloitti harjoitukset loppukeväällä 2017 Teron johdolla. Tekstin hienous ja vaativuus kävi ilmi jo ensimmäisissä harjoituksissa. Näytelmän hahmo alkoi syntyä neljän näyttelijän ja neljän tuolin ympärille.

Ja niin saapui viimein Ny rämähtää ja muita tarinoita -näytelmän ensi-ilta ja kihelmöivä jännitys! Nyt nämä hurjat, hauskat ja koskettavat tarinat pääsisivät yleisön eteen ja niin monen ihmisen elämän kulku tulisi eläväksi näyttämölle. Työryhmä oli pakahtua ylpeydestä, sillä me mahdollistimme sen, että nämä uskomattomat ja ainutlaatuiset tarinat tulisivat kuulluiksi. Suurin huipennus matkallemme oli, kun oikeat henkilöt tarinoiden takana istuivat katsomossa ja pääsimme tapaamaan nämä oman elämänsä sankarit.

Muistisairaudesta puhutaan kaikenlaista, mutta meille muistimatkalaisille tärkeää oli tuoda esille se, mikä on aitoa, totta ja pysyvää sairaudesta huolimatta: ihminen ja hänen tarinansa. Näyttelijä-Tuula sanoittikin matkakokemuksensa hienosti:

”Muistisairaus on sellainen peikko, jota lähes kaikki pelkäävät ja toivovat, ettei se tulisi omalle kohdalle. Meitä tämä muistimatka vapautti pelosta, eritoten sen jälkeen kun esitimme näytelmää niille, ketkä olivat nämä elämäntarinansa luovuttaneet.”

Kirjoittaja:

Satu Kokkoniemi
Ikääntyneiden kulttuuritoiminnan koordinaattori, Ny rämähtää ja muita tarinoita -näytelmän tuottaja
Seinäjoen kaupunki, kulttuuri- ja ikääntyneiden palvelut

satu_pinkkipipo.jpg

Tämä teksti on vierasblogi, jonka sisältö vastaa kirjoittajan omaa näkemystä käsiteltävästä aiheesta. Kirjoitus ei välttämättä edusta Muistiliitto ry:n virallista kantaa.