/se/muistiliitto/minnesstorningar-och-demens/diagnostisk-avbildning/

Vertaistukea tarjolla

Tukea muistisairaan läheiselle:

Vertaislinja-tukipuhelin

p. 0800 9 6000

(maksuton, joka päivä klo 17-21)

 

Keskusteluja muistisairaille ja läheisille verkossa:

Vertaislinja-keskustelupalsta

 

Toimintaa ja tukea kaikille

muistiyhdistyksissä

 

Liity jäseneksi

Diagnostisk avbildning

Datortomografi

Diagnostisk avbildning av huvud och hjärna hör till grundundersökningarna vid demens och allvarliga minnesstörningar. Redan med datortomografi (DT) av huvudet kan man utesluta vissa sällsynta (och delvis behandlingsbarar) tillstånd, som t.ex. normaltryckshydrokefalus eller godartad meningeom-tumör i pannlobstrakten. Betydande störningar i hjärnans blodcirkulation framträder även vid DT-avbildning. Förlust av hjärnvävnad, d.v.s. atrofi, kan normalt konstareras vid avbildning först i ett senare, mera klart framskridet skede av demens. Vid DT-avbildning av huvudet kan inga specifika förändringar som är typiska för speciellt Alzheimers sjukdom konstateras.

Magnetröntgen

Magnetresonanstomografi (magnetröntgen) är ett betydligt noggrannare sätt att avbilda hjärnan än DT. Med denna metod kan man urskilja även de minsta förändringar orsakade av störningar i blodcirkulationen i hjärna, och den för Alzheimers sjukdom typiska förtviningen av hjärnans inre pannlob och hippocampus framträder ofta vid magnetröntgen redan i ett tidigt skede av sjukdomen. Magneröntgen är att rekommendera som undersökningsmetod framom DT speciellt i ett mycket tidigt skede av sjukdomen, och i situationer då man försöker särskilja Alzheimers sjukdom från depression eller andra psykiska störningar.

Författaren: Kati Juva, specialistläkare i neurologi

Sidan uppdaterad 16.8.2013

ALZHEIMER CENTRALFÖRBUNDET
Pasilanraitio 9 B
00240 Helsinki, Finland

Telefon 09 6226 200 (mån-tor 10-14)
E-post toimisto(at)muistiliitto.fi

Alzheimer Centralförbundet rf är en patient- och anhörigorganisation som grundades 1988. Alzheimer Centralförbundet skall enligt stadgarna fungera som en folkhälso-, patient- och intressebevakningsorganisation för personer med minnessjukdom och deras anhöriga. Förbundets mål är att främja de allmänna förutsättningarna för livskvalitet och välmående i denna målgrupp.