Omaishoitajuus

Kuvituskuva: Kaksi naista huput päässä kävelevät rannalla ja nauravat.

Omaishoitajuus

Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta sairaasta, vammaisesta tai ikääntyvästä läheisestään täyspäiväisesti tai esimerkiksi työnsä ohella.

Muistisairauden edetessä sairastunut tarvitsee yhä enemmän tukea. Kotona asuminen on usein sekä sairastuneen että läheisten toive, mutta siihen tarvitaan omaishoitoon sitoutunutta läheistä, ammattiapua ja -tukea sekä kotona asumista tukevia palveluita.

Omaishoitajuus on usein vaativaa, sitovaa sekä varsinkin sairauden edetessä raskasta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Omaishoitajan onkin erittäin tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan, sillä uupunut omaishoitaja ei ole kenenkään etu. On hyvä pitää kiinni omista ystävistään ja harrastuksistaan ja mahdollisuuksien mukaan jakaa hoitovastuuta muiden kanssa.

Tärkeitä omia hetkiään omaishoitaja saa, jos muistisairas käy päiväkuntoutuksessa tai viettää silloin tällöin aikaa sukulaisen tai tuttavan seurassa. Oman kunnan sosiaalitoimesta voi tiedustella lyhytaikaishoitoa joko tarvittaessa tai säännöllisesti toistuvasti. Myös vertaistuki eri muodossaan on monelle omaishoitajalle merkityksellistä.

Jo etukäteen kannattaa pohtia omia rajojaan ja keskustella kotitilanteesta muiden läheisten kanssa. Kun omat voimat tuntuvat ehtyvän, on hyvä hankkia apua ja tukea mahdollisimman pian.

Omaishoitajuus voi olla oma valinta tai tuntua elämäntilanteen sanelemalta pakolta. Kummassakaan tapauksessa ei tarvitse jäädä yksin, sillä sekä vertais- että ammattilaisapua on saatavilla.

Oletko omaishoitaja?

Omaishoitajan statusta sekä tukia ja palveluita on aina haettava, sillä ne eivät ole automaattisia. Suomessa on noin 350 000 omaishoitajaa, mutta vain noin 44 000 omaishoitosopimusta. Moni ei edes tiedä olevansa oikeutettu tukeen. Oletko sinä omaishoitaja?

Lisätietoja oman kunnan sosiaalitoimesta.