/fi/muistisairaudet/hoito-ja-kuntoutus/apuvalineet-ja-teknologia/

Vertaistukea tarjolla

Tukea muistisairaan läheiselle:

Vertaislinja-tukipuhelin

p. 0800 9 6000

(maksuton, joka päivä klo 17-21)

 

Keskusteluja muistisairaille ja läheisille verkossa:

Vertaislinja-keskustelupalsta

 

Toimintaa ja tukea kaikille

muistiyhdistyksissä

 

Liity jäseneksi

Apuvälineet ja teknologia

Elämää helpottavien apuvälineiden valikoima on suuri. Teknologia ja apuvälineet voivat lisätä muistisairaan ihmisen turvallisuutta, tukea toimintakykyä sekä tuoda arkeen iloa ja yhteisöllisyyttä.

Helppokäyttöisten laitteiden avulla voi esimerkiksi pitää sujuvasti yhteyttä läheisiin. Turvaa tuovat esimerkiksi ovi- ja kaatumishälyttimet, liesivahti ja turvaranneke. Arjen rytmitystä auttavat muun muassa lääkeautomaatti, muistuttajat ja vuorokausikalenteri.

Laitteita voi myös lainata. Lisätietoa saa omalta lääkäriltä ja kunnan sosiaalitoimelta.

Juuri itselle sopiviin apuvälineisiin kannattaa totutella jo sairauden varhaisessa vaiheessa, jotta niiden käyttö tulee tutuksi. Muistisairaan ihmisen itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava myös käyttöön otettavien apuvälineiden suhteen. Omat toiveet kannattaa kirjata hoitotahtoon.

Kun sairaus etenee, ei kotona asuminen enää välttämättä ole mielekästä eivätkä apuvälineetkään tuo riittävästi turvaa arkeen. Tällöin on tärkeää, että muistisairaalle ihmiselle löytyy juuri hänen tarpeensa ymmärtävä yhteisökoti, jossa omannäköinen elämä voi jatkua.
Vinkkejä turvalliseen arkeen myös Muistiliiton turvallisuustietopankista.

Sivu päivitetty 28.6.2017
comments powered by Disqus

MUISTILIITTO RY
Pasilanraitio 9 B, 7.krs
00240 Helsinki 

Puhelin 09 6226 200 
Sähköposti toimisto(at)muistiliitto.fi
Tarkemmat yhteystiedot »

Muistiliitto ry on vuonna 1988 perustettu kansanterveys-, potilas- ja omaisjärjestö. Toiminnan tarkoituksena on edistää tämän kohderyhmän elämänlaadun ja hyvinvoinnin yleisiä edellytyksiä. Muistiliitolla on 44 jäsenyhdistystä ympäri Suomen.

Muistiliitto ry rekisteriseloste (pdf)