/fi/muistiliitto/ajankohtaista/muistiliiton-blogi/blogikirjoitukset/muistojen-joulu-tanakin-vuonna/

Vertaistukea tarjolla

Tukea muistisairaan läheiselle:

Vertaislinja-tukipuhelin

p. 0800 9 6000

(maksuton, joka päivä klo 17-21)

 

Keskusteluja muistisairaille ja läheisille verkossa:

Vertaislinja-keskustelupalsta

 

Toimintaa ja tukea kaikille

muistiyhdistyksissä

 

Liity jäseneksi

Muistojen joulu tänäkin vuonna

21.12.2016

Joulun hetket ja perinteet säilyvät tiukasti pakattuina muistimme sopukoihin. Siksi joulu on ihanaa aikaa myös muistisairaille ihmisille.

Joulu on muistojen aikaa. Muistan sen lapsuuteni joulun, kun joulupukin tullessa sukkahousuni alkoivat kutittaa aivan vietävästi. Äitini väitti minun rapsuttelevan kinttujani, koska ujostelin pukkia. Saattoihan se ollakin.

Muistan myös joulun Etelä-Koreassa. Olin ajatellut joulun olevan toisella puolen maailmaa kovin erilainen kuin kotosalla Suomessa. Mutta kun Soulissa sateli hiljaa lumihippusia, kaupoissa soivat tutut sävelmät ja ravintolan eteisessä tervehti joulukuusi, oli hyvinkin kotoisa olo. Joululta se todella tuntui, vaikka jouluaattoillalliseksi oli nuudeleita – ja hyviä nuudeleita olivatkin! Tuskin niitäkään niin elävästi muistaisin, jos ne eivät olisi jääneet mieleen juurikin Sen Joulun Nuudeleina.

Ja sitten on niitä asioita, jotka toistuvat samoina vuodesta toiseen. Lumiukko-animaatio televisiosta jouluaaton aamuna, kynttilöiden vieminen hautausmaalle päivän pimentyessä iltaan sekä ne iänikuiset, superherkulliset laatikot ja rosollit. Lumi, hiljaisuus, lämpö, yhdessäolo. Varpunen jouluaamuna ja Sylvian joululaulu.

Samoja asioita arvostavat myös muistisairaat läheisesi. Muistathan tänä jouluna myös heitä. Joulun perinteet – laulut, tuoksut ja tavat – tuntuvat tutuilta ja herättävät lämpöisiä muistoja vielä silloinkin, kun eilinen jo hämärtyy. Jouluperinteiden vaalimiseen ei tarvita edes sanoja, sillä läheisyys ja yhdessäolo riittävät.

Ollaanhan tänä jouluna läsnä toisillemme. Välitetään toisistamme. Se on joulun paras lahja.

Kuvaa ei löytynyt.

Tässä vielä koottuna joulunajan ja vuodenvaihteen aukiolomme:

Rauhallista ja tunnelmallista joulunaikaa!

Kirjoittaja:

Heidi Härmä
viestintäkoordinaattori, Muisti-lehden toimitussihteeri
puh. 09 6226 2015, 044 727 8715
heidi.harma(at)muistiliitto.fi Materiaalituotanto, verkkoviestintä ja sosiaalinen media, järjestön sisäinen viestintä, mediayhteistyö.

Sivu päivitetty 21.12.2016
comments powered by Disqus

MUISTILIITTO RY
Pasilanraitio 9 B, 7.krs
00240 Helsinki 

Puhelin 09 6226 200 
Sähköposti toimisto(at)muistiliitto.fi
Tarkemmat yhteystiedot »

Muistiliitto ry on vuonna 1988 perustettu kansanterveys-, potilas- ja omaisjärjestö. Toiminnan tarkoituksena on edistää tämän kohderyhmän elämänlaadun ja hyvinvoinnin yleisiä edellytyksiä. Muistiliitolla on 44 jäsenyhdistystä ympäri Suomen.

Muistiliitto ry rekisteriseloste (pdf)