/fi/alasivut/ajankohtaista/repeat-tutkimusraportti/

Uusimmat uutiset

Kaikki uutiset

Vertaistukea tarjolla

Tukea muistisairaan läheiselle:

Vertaislinja-tukipuhelin

p. 0800 9 6000

(maksuton, joka päivä klo 17-21)

 

Keskusteluja muistisairaille ja läheisille verkossa:

Vertaislinja-keskustelupalsta

 

Toimintaa ja tukea kaikille

muistiyhdistyksissä

 

Liity jäseneksi

Repeat -seurantatutkimus on julkaistu osana Muistiliiton julkaisusarjaa

Muistiliitto toteutti vuosina 2010 – 2012 laajan REPEAT-seurantatutkimuksen, jossa kartoitettiin muistisairaiden ja heidän läheistensä kokemuksia diagnoosin saamisesta, tuen ja kuntoutuksen tarpeesta sekä muistisairauden vaikutuksesta arkeen, voimavaroihin ja mielialaan diagnoosin jälkeisenä vuotena. Tutkimukseen osallistui yhteensä 580 ihmistä ympäri Suomen.

Tutkimus osoittaa, että muistisairaus ei vie onnellisuutta eikä tulevaisuusodotuksia. Muistisairas ihminen ja hänen läheisensä toivovat, että elämä voisi jatkua mahdollisimman entisen kaltaisena.  Silloinkin kun avun ja tuen määrä huomattavasti kasvaa on arjen oltava hänen näköistään.

Tutkimuksen mukaan muistisairaiden kuntoutus ei toteudu. Sairastuneista 89 % raportoi kuukausi diagnoosin jälkeen ja läheisistä 81 % vielä vuosi diagnoosin jälkeenkin, ettei kuntoutussuunnitelmaa oltu tehty. Noin puolet sekä muistisairaista että heidän läheisistään koki, etteivät he ole saaneet edes tietoa kuntoutuksesta. Puolen vuoden kuluttua diagnoosista vain alle 5 % muistisairaista ja heidän läheisistään oli osallistunut sopeutumisvalmennuskurssille tai varhais-kuntoutuskurssille.

Muistiliitto tulee nostamaan useita tutkimuksen esille tuomia epäkohtia esiin ja suuntaamaan toimintaansa niiden korjaamiseksi.

Osta julkaisu omaksesi 25 euron hintaan.

Sivu päivitetty 27.1.2014

MUISTILIITTO RY
Pasilanraitio 9 B, 7.krs
00240 Helsinki 

Puhelin 09 6226 200 
Sähköposti toimisto(at)muistiliitto.fi
Tarkemmat yhteystiedot »

Muistiliitto ry on vuonna 1988 perustettu kansanterveys-, potilas- ja omaisjärjestö. Toiminnan tarkoituksena on edistää tämän kohderyhmän elämänlaadun ja hyvinvoinnin yleisiä edellytyksiä. Muistiliitolla on 44 jäsenyhdistystä ympäri Suomen.

Muistiliitto ry rekisteriseloste (pdf)