/fi/alasivut/ajankohtaista/muistiliiton-kannanotto-hallitusohjelmaan/

Muistiliiton kannanotto

Muistettiinko muistisairaita hallitusohjelmassa?

Muistiliitto jäsenyhdistyksineen tavoittelee yhteiskuntaa, jossa muistisairas ihminen voi asua turvallisesti kodissaan tarpeellista tukea ja apua saaden. Muistisairauden edetessä kotona asuminen voi kuitenkin muuttua mahdottomaksi. Tällöin tarjolla tulisi olla asumista yhteisökodissa, jossa elämä voi jatkua kuin omassa kodissa yhteisön tuen, avun ja tarpeenmukaisen tehostetun palvelun turvin. Muistisairaus ei saa viedä mahdollisuutta olla aktiivinen, arvostettu yhteisön jäsen ja näkyvä osa yhteiskuntaa tai rajoittaa turhaan itsemääräämisoikeutta.

Tuoreen hallituksen esitys uudeksi hallitusohjelmaksi pitää sisällään tarpeeseen tulevia kehittämiskohtia. Näitä ovat muun muassa omaishoidon, kotihoidon ja perhehoidon kehittäminen, takuueläkkeen korotus sekä toimet sotaveteraanien tukemiseksi. Toisaalta hallitusohjelmassa on säästöjä ja tiukennuksia, jotka voivat erityisesti kasautuessaan aiheuttaa kohtuuttomia ongelmia muistisairaille ihmisille ja heidän läheisilleen.

Erityisiä tarkastelun paikkoja ovat:

Muistiliitto peräänkuuluttaa huolella laadittuja vaikutusarviointeja ja niiden pohjalta uudelleenharkintaa ohjelman toteuttamisessa sekä tarkkaa seurantaa päätösten vaikutuksista muistisairaiden ihmisten ja heidän läheisten arkeen.

Helsingissä 3.6.2015

Muistiliitto ry
Eila Okkonen, toiminnanjohtaja

Muistiliitto ry on valtakunnallinen keskusliitto, joka toimii muistisairaiden ja heidän läheistensä kansanterveys-, potilas- ja edunvalvontajärjestönä. Liiton tarkoituksena on edistää heidän elämänlaadun ja hyvinvoinnin yleisiä edellytyksiä.

Muistiliiton kommentit pohjautuvat muistisairaiden ja heidän läheistensä kanssa tehtyyn kehittämistyöhön, joka viestii ja välittää heidän autenttisia kokemuksiaan, tarpeitaan ja tahtoaan.

Sivu päivitetty 5.6.2015